Historie a současnost

Specializovaná knihovna má v Táboře poměrně dlouhou tradici, její počátky se datují do šedesátých let minulého století. Knihovna dlouhé roky sídlila v Táboře, v roce 1990 byla přesunuta do Sezimova Ústí, kde ji "dálkově" spravovalo Středisko služeb školám (SSŠ) Tábor a po roce 2000 došlo k jejímu přesunu zpět do Tábora, zejména z důvodu lepší dostupnosti pro pedagogy z regionu.

Přestože postupně docházelo k omezování příspěvku zřizovatele na tuto aktivitu, podařilo se SSŠ Tábor knihovnu udržet. Od roku 2006 se pak stala součástí nástupnické organizace ZVaS, z finančních důvodů je udržována v jakémsi klidovém stavu, kdy publikace jsou stále půjčovány, ale prakticky nedoplňovány.

Využití specializované knihovny je v současné době nutností převážně z těchto důvodů:

  1. knižní novinky jsou příliš drahé a městské knihovny se  většinou nespecializují na oblast pedagogiky a psychologie a na učebnice pro žáky a studenty.
  2. nutnost celoživotního vzdělávání - toto platí nejen pro žáky, studenty a všechny pracovníky škol a školských zařízení, ale i pro pracovníky organizací působících v oblasti vzdělávání dětí a mládeže a pracovníky organizací působících v oblasti volnočasových aktivit dětí a mládeže.